Overlijden: 6 tips voor nabestaanden (Verzorgingshuis)

Gepubliceerd op maandag 29 december 2014
“Hoe snel moet een kamer in een verzorgingshuis ontruimt worden na overlijden?”

Een vraag die ons regelmatig door nabestaanden wordt gesteld.

Er bestaat veel onduidelijkheid over de termijn waarbinnen een kamer in een verzorgingshuis, in geval van overlijden van de bewoner, ontruimt moet worden. De brancheorganisatie (ActiZ) voor zorgondernemers schrijft een termijn van 7 dagen voor waarna de kamer weer beschikbaar moet zijn voor een nieuwe client. Echter komt het regelmatig voor dat er naar de nabestaanden een kortere termijn wordt gecommuniceerd. Hoewel dit enerzijds begrijpelijk is, er zijn door de toenemende vergrijzing nu eenmaal forse wachtlijsten, is dit in een toch al emotionele periode onwenselijk. ActiZ heeft onlangs nogmaals toegezegd toe te zullen zien op het naleven van de periode van 7 dagen. Dit mede naar aanleiding van een onderzoek van de Consumentenbond en publicatie hiervan in de Gezondheidsgids.

Overlijden: 10 tips voor nabestaanden (koopwoning)

Gepubliceerd op vrijdag 26 december 2014
Het verliezen van een naaste is naast een emotioneel hectische perdiode ook administratief en praktisch gezien veeleisend. Nadat u zich op de eerste plaats wilt richten op het nemen van waardig afscheid wacht u vervolgens de verantwoordelijkheid van de afwikkeling van het overlijden. 
Zeker wanneer de overledene een koopwoning achterlaat is het zaak hier zorgvuldig en weloverwogen mee om te gaan. Onderstaande suggesties kunnen u hierbij wellicht wat houvast bieden.

Overlijden: 12 tips voor nabestaanden (huurwoning)

Gepubliceerd op woensdag 24 december 2014
Na het overlijden van een naaste komt er veel op u als nabestaanden af. Ondanks alle emoties en het regelen van een waardige uitvaart zult u al snel geconfronteerd worden met allerlei praktische en administratieve zaken. Waar moeten de spullen naar toe en hoe werkt het met het opzeggen en opleveren van de huurwoning? Zomaar wat voorbeelden die op uw pad komen. Onderstaande tips helpen u alvast een beetje op weg in deze moeilijke en hectische periode.